Haber

KKTC Başkanı Tatar, Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu’nda konuştu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “KKTC, Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti ve Türk dünyasının bir parçasıdır.” söz konusu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler’de düzenlenen Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu çalışma yemeğinde konuştu.

KKTC’nin Türkiye’ye sadece 40 mil uzaklıkta olduğunu belirten Tatar; İletişim çağında ziyaretler, ticari ilişkiler ve kültürel faaliyetlerle iki ülkenin çok yakınlaştığını ifade etti.

KKTC’nin Türkiye ile ilişkilerinin bu şartlar altında geliştiğini belirten Tatar, TOBB ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) arasındaki yakın ilişkilerin umut verici olduğunun altını çizdi.

KKTC’de yeni bir politika yürüttüklerini vurgulayan Tatar, bu bağlamda egemen, eşit iki devlet arasında işbirliğine dayalı bir anlaşma yapılabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye desteğini her fırsatta sürdürdüğünü ifade eden Tatar, 20 Eylül 2022’de New York’ta yaptığı toplantıda Erdoğan’ın KKTC’ye uygulanan ambargo ve tecrit gibi ablukalara son verilmesi çağrısına değindi.

Tatar, Erdoğan’ın KKTC’nin devlet olarak tanınmasının zamanının geldiğine dair açıklamalarını hatırlatarak, bunun uluslararası camiada yankı bulduğunu kaydetti.

KKTC’nin Türk Devletleri Örgütü’nün (TDT) gözlemci statüsünde bir üyesi olduğunu kaydeden Tatar, KKTC’nin siyasi konumunun giderek güçlendiğine değindi.

KKTC’nin ekonomik gelişimi

Tatar, ekonominin gelişimi hakkında şunları kaydetti:

“Siyasi zeminde ekonomik faaliyetler sürdürülebilir hale getirilmeli. Bu nedenle daha fazla iş birliğine ihtiyaç var. Turizm, öğrenci akışı, tarımsal faaliyetler, hizmet kolu ve yeni organize sanayi başta olmak üzere sanayi alanında üretim yetkinliğimizi ve kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Bilişim alanında çeşitli farklı gelişmelerle birlikte üniversiteler ve bunların yazılım gibi teknolojik gelişmeleri, bağlı oldukları teknopark gibi bölgelerde bilimsel çalışmalar yapılmalıdır. Bütün bunlar bizim potansiyel gücümüzdür.”

Türkiye’nin KKTC’ye tecrübe, imkan ve finansmana erişim açısından verdiği destekten bahseden Tatar, iki ülke arasındaki bağların güçlenmesi için iş insanlarının işbirliği yapması ve ortaklıklar kurması gerektiğini söyledi.

Tatar, siyasi zemin üzerine inşa edilecek ekonomik gelişmelerin Kıbrıs’ın milli davasına da katkı sağlayacağını kaydetti.

“KKTC, Türk dünyasının bir parçasıdır”

Türk dünyası ile KKTC arasındaki bağa işaret eden Tatar, “KKTC, Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti ve Türk dünyasının bir parçasıdır.” söz konusu.

Tatar, ülkesine yönelik ambargolar ve haksızlıklar devam etse de KKTC’nin devlet olarak tanınması konusunun zaman içinde sağlanabileceğini ifade etti.

KKTC’de 144 farklı ülkeden öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Tatar, 100 farklı ülke ile iş yaptıklarını ve bir o kadar ülkeden turist ağırladıklarını ifade etti.

“AB ile ilişkilerde diyaloğa ve iletişime açığız”

Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde diyaloğa açık olduklarını belirten Tatar, “AB ile ilişkilerde diyaloğa ve iletişime açığız ancak bunun devam etmesi için KKTC’nin egemenliğinin kabul edilmesi gerekiyor.” dedi.

KKTC ticaretinin önemli bir kısmının Türkiye’den özellikle Mersin Limanı üzerinden yapıldığını belirten Tatar, “KKTC’de Türk lirası kullanılıyor ancak zaman zaman faiz oranlarından dolayı sorunlar çıkabiliyor. Önemli. Türkiye’de sağlanan imkanların KKTC’ye de yansıdığını ifade etti. ifadeleri kullandı.

Maliye bakanlığı döneminde Türkiye ile Türk lirası ile ticareti geliştirmek için girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Tatar, “Türk lirası ile ticaret yapma kararı 6 Aralık’ta alındı ​​ancak sürecin takdir edilmesi ve Türkiye’ye dönmesi zaman alabilir. kabul edilmiş.” dedi.

Tatar’ın yanı sıra TOBB Yürütme Kurulu Üyesi ve Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu Türk Tarafı Eş Başkanı M. Cihat Lokmanoğlu, KTTO Lideri Turgay Deniz, KTTO Yürütme Kurulu Üyesi ve Türkiye-KKTC Ticaret Odası Eş Başkanı Omaç Cin ve EkoEurasia Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren de birer konuşma yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu