Teknoloji

Türkiye için büyük gün! Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu IMECE bugün uzaya fırlatılacak.

Türkiye için tarihi gün geldi. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu IMECE’nin bugün uzaya fırlatılması planlanıyor.

BUGÜN SAAT 09:48’DE AÇILACAKTIR

IMECE’nin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden Türkiye saatiyle 09:48’de fırlatılması bekleniyor. TÜBİTAK UZAY’ın Ankara’daki yer takip istasyonunda düzenlenen lansman törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Lideri İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lideri İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Lideri Ali Taha Koç ve TÜBİTAK katıldı. Önder Hasan Mandal. katılacaktır.

TSK’NIN GÖZÜ UZAYDA OLACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İmece ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, İmece’nin metre altı çözünürlüğe sahip bir uydu olduğunu, TSK’nın uzaydaki gözü olacağını söyledi.

“PROJEYİ YAKINDAN TAKİP ETTİM”

Bakan Varank, İMECE ile ilgili şunları söyledi: “Çok önemli ve stratejik bir proje. İlk bakan olduğumdan beri bu projeyi takip ediyorum. Türkiye’nin uzay test ve entegrasyon merkezi var. Gece arkadaşlarımızı ziyaret ettim, baklava getirdim, bizimki. arkadaşlar büyük emek verdi. Metre altı çözünürlüklü ilk uyduyu yörüngeye fırlatmış olacağız.”

ORGANİZASYONDA GÖREV YAPMAK İÇİN GÜNEŞLE BİRLEŞTİ

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı ile TÜBİTAK 1007 programı tarafından desteklenen, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile uyum içinde yürütülen proje kapsamında geliştirilen İMECE Uydusu, envantere alınacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından fırlatılmasının ardından yörünge testleri tamamlandı.

İMECE’nin hizmete girmesiyle Türkiye ilk kez yerli ve milli imkanlarla geliştirilen metre altı çözünürlüklü elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandıracak. Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre yükseklikte güneşle eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden manzara yakalayabilen uydu, amaç tespiti ve teşhisi, doğal afetler, haritalama ve tarım uygulamaları gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet edecek. Yaklaşık 700 kilogram ağırlığındaki İMECE’nin boyutları 2 metre x 3,1 metre. İMECE, 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,73 kilometrelik bir alanı tek seferde yakalayabilirken, aldığı görüntüleri 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna indirebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu